Over Koos Tillema

Algemeen

Initiator en eigenaar van www.oefenfiles.nl is Koos Tillema.

Als koordirigent merkte ik een grote behoefte aan goed oefenmateriaal voor mijn koorleden. Niet alles kan op een repetitie behandeld worden. En wanneer koorleden thuis oefenen, versnelt dit het studieproces op de repetitie merkbaar.
Daarom ben ik www.oefenfiles.nl begonnen.

Wie ben ik?:

Al vanaf mijn vroege jeugd ben ik met muziek bezig. Als 7-jarige jongen begon ik met orgelles bij Henk van der Kolk, organist van de Grote kerk in Hasselt.
Een flink aantal leraren volgden, van wie de bekendste Harm Jansen, Harm Hoeve, Harry Hamer en Ab Weegenaar zijn. Daarnaast had ik les van Leen Kunnen, Henk van Pijkeren en Martin van Heerde.
Op mijn 17e werd ik aangesteld als kerkorganist, wat ik nog altijd met veel plezier doe. Onderweg won ik het eerste Govert van Wijn - orgelconcours in 1993 en in 2000 het concours van Steenwijk.
Vanaf 2006 ben ik koordirigent van zowel gemengde koren, kinderkoren als mannenkoren.
In 1993 ben ik getrouwd met Wies. Samen hebben we 8 kinderen van de Heere gekregen, en wonen aan de Koraal in Kampen - aan welke straat kun je als kerkorganist nu beter wonen?


Overdag werk ik in deeltijd bij Prodeon BV als Financial Controller, en ben daarnaast eigenaar van een administratiekantoor, waarin ik ook mijn muzikale activiteiten heb ondergebracht.

Ik noem mijzelf wel eens een ‘creatief boekhouder’, maar dan in positieve zin. Voor mij als musicus is het juist een eretitel geworden.

Koordirigent

Sinds 2006 ben ik koordirigent. Hierbij weet ik mijn bevlogenheid over te brengen op de koorleden. Basis zijn bewustwording van de tekst, precisie, een goede zangtechniek en een duidelijke dirigeerslag. In 2012 en 2013 volgde ik de internationale Kurt Thomascursus.

Mijn eerste koor was het Gereformeerd Mannenkoor Loof de Heer uit Mariënberg. Ontstaan uit mannenkoor het Vechtdal. Al snel groeide dit koor onder mijn leiding naar 30 enthousiaste zangers, maar een kerkelijke breuk leidde uiteindelijk tot halvering er van. In de zomer van 2010 ben ik hier gestopt.

Vanuit mijn eigen kerkelijke gemeente (Gereformeerde Kerk Nederland) ontstond begin 2010 een regionaal gemengd koor, waarvoor ik werd gevraagd als dirigent. Ook een enthousiaste club, maar uiteindelijk bleek de reisafstand voor de leden een te grote struikelblok om te blijven komen. Dit koor is eind 2016 opgeheven. Dat gaf mij zo’n kater, dat ik tijdelijk even niet meer actief bezig ben geweest om een koor te zoeken.

Ondertussen viel ik tijdelijk in bij het kinderkoor van de Hervormde Kerk van IJsselmuiden. Met enige regelmaat vervang ik Harm Hoeve bij de repetities van De Lofstem in Rouveen.

Maar het begon weer te kriebelen, dus heb ik meegedaan aan de selectieprocedure van het Mannenkoor van de Gereformeerde Gemeente uit Genemuiden, Harpe Davids. Per september 2017 ben ik daar benoemd als opvolger van Minne Veldman. Een jong koor van zo’n 60 leden met een prachtige klank. Ze zingen vooral psalmen – welke mijn hart hebben. Want wat is er nu mooier dan het bezingen van de Heere in ons lied?

Per 1-1-2019 ben ik benoemd als dirigent van het Gemengde koor 'Zingt voor Hem' uit Hardenberg. Een relatief jong koor met een mooie klank. Goede stemverdeling en ze kunnen goed zingen!

Componist

Al jaren componeer ik muziek voor orgel, koor en solo-instrumenten. Een paar van deze nummers zijn op deze site te koop. Compositieles ontving ik van Harm Hoeve en Harry Hamer. Ik deed in 2016 mee aan de compositieprijsvraag van het Reformatorisch Dagblad over Psalm 42.

Onlangs rondde ik samen met dichteres Jannette Koelewijn een project af om op 26 gedichten rond de Richteren / Koningen nieuwe melodieën te maken. Deze worden uitgegeven bij Proza Musica.

Ter gelegenheid van ‘Reformatie500’ is er een compositieprijsvraag uitgeschreven om een nieuw Reformatielied te schrijven. De compositie – geschreven voor een vierstemmig vrouwenkoor – die ik samen met Jannette Koelewijn maakte, kwam als winnaar uit de bus. Hij wordt binnenkort uitgegeven bij Proza Musica. Kijk hier voor een live-uitvoering o.l.v. Harm Hoeve.

Organist

Al sinds mijn 7e jaar speel ik (kerk)orgel. Tien jaar later werd ik organist bij ons in de kerk. En nog steeds ben ik bijna wekelijks op de orgelbank te vinden om de gemeentezang te begeleiden. Kenmerkend aan mijn spel zijn het inspelen op de tekst, variatie en trefzekerheid. Ik heb les ontvangen van de volgende orgelleraren (in volgorde): Henk van de Kolk, Leen Kunnen, Henk van Pijkeren, Harm Jansen (deels vooropleiding conservatorium, deels privé), Martin van Heerde, Harm Hoeve, Harry Hamer en Ab Weegenaar.

Als amateur-organist heb ik twee maal een orgelconcours gewonnen, Maassluis 1993 en Steenwijk 2002. Daarnaast heb ik orgelconcerten gegeven zoals solo als begeleider van professionele musici.